Mijn grootvader heette Johannes Ursinus van Staveren. Ik heb me lange tijd niet gerealiseerd dat Ursinus een merkwaardige voornaam is en ook een voornaam die niet vaak voorkomt. Volgens het Woordenboek van Voornamen (Dr. J. van der Schraar, 13e druk, 1983) gaat de naam terug op de heilige Ursinus, bisschop van Bourges. Dat verklaart niet hoe deze, schijnbaar Katholieke, voornaam in mijn Doopsgezinde familie terecht is gekomen. Hoe is dat gegaan?

Welnu, als we de afstammingslijn terugvolgen zien we allereerst dat mijn grootvader is vernoemd naar zijn grootmoeder van moederskant: Johanna Ursinus Duykers geboren op 26 augustus 1827 in Almelo. Zij zelf is vernoemd naar haar moeder Maria Adriana Johanna Ursinus Grevenstein (Doop: 11 februari 1798 in Zwolle; Overlijden 5 februari 1860 in Steenwijk). De naam komt via haar vader (Jacobus Ursinus Grevenstein), grootvader (eveneens Jacobus Ursinus Grevenstein) en overgrootvader (Abraham Ursinus van Grevenstein) uiteindelijk bij haar betovergrootmoeder Sara Ursinus vandaan. Hier is Ursinus dus een achternaam! Sara Ursinus trouwt op 27 mei 1705 in Leeuwarden met Jacob Grevensteyn en zij geven hun tweede zoon Abraham de naam Ursinus als tweede voornaam. Sara Ursinus wordt rond 1680 in het Russiche Archangel geboren als dochter van de predikant van de Hollandse gereformeerde gemeente aldaar: Abraham Ursinus. Abraham is een zoon van Hermannus Ursinus die rond 1607 in Leiden als Herman des Ursijns wordt geboren. Herman is een zoon van David des deel vlaanderenUrsijns en een kleinzoon van Michiel des Ursijns. Deze laatste is afkomstig uit het West-Vlaamse Yperen (thans Ieper) en zijn zoon David is geboren in Dulsemond (ook wel Dulcemont - zie kaartfragment hiernaast, thans Deûlémont in Noord Frankrijk).deel vlaanderen Michiel des Ursijns moet daar rond 1580 zijn geboren en is er één van de grote groep Vlamingen die in de beginjaren van de 80-jarige oorlog hun geboortegrond ontvluchten op zoek naar godsdienstvrijheid. Velen van hen komen in Leiden terecht.

Zo zien we dus dat de tweede voornaam van mijn grootvader weinig van doen heeft met een Katholieke heilige. Het is de latinisering van een, van oorsprong Vlaamse, achternaam die op een gegeven moment een voornaam wordt.